VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Що е тлъст патешки/гъши дроб


Изразът “foie gras” идва от френски и означава “тлъст дроб” (патешки или гъши). Производството на този тлъст дроб винаги включва жестоко отношение към животните.

Тлъстият дроб представлява заболял орган на патица или гъска, хранена насилствено няколко пъти дневно през метална тръба с дължина 20-30 см. Тръбата се напъхва през дългото гърло на животното, за да достигне стомаха. Патиците и гъските се разболяват преднамерено чрез насилствено хранене, така че техните черни дробове да станат многократно по-големи от естественият им размер.


Варварска останка от миналото

Насилственото хранене на патици и гъски произхожда от древен Египет. Още около 2500 г. пр. Хр. хората започват да хранят прекомерно патици и гъски, за да произведат тлъст дроб. По това време не е имало закони за благосъстоянието, които да защитят животните от тези жестоки практики. Днес обаче много държави признаха присъщата жестокост на процеса на получаване на тлъст дроб и в резултат от това поставиха извън закона неговото производство.


Вече забранен в много държави

Насилственото хранене на патици и гъски е признато като жестоко отношение към животни и впоследствие забранено 14 държави от Европейския съюз. Тази забрана обаче лесно може да бъде заобиколена просто чрез прилагане на процеса в друга държава.

 

Въпреки всичко тлъстият патешки/гъши дроб все още се счита за деликатес. Дори държави, наложили забрана върху продукцията му, продължават да внасят продукта. Това доведе до концентрация на птицеферми в определени райони на други държави: истински скандал, и то не само от гледна точка на благосъстоянието на животните. Интензивното отглеждане на тези животни със слаби имунни системи е покана за поява на заразни болести. Това бе демонстрирано нагледно, след като през 2006 г. близо 440,000 гъски и патици бяха умъртвени поради избухване на H5N1 (така наречения птичи грип) в унгарска птицеферма.


И все пак търговията процъфтява

Ежегодно в световен мащаб 40 милиона гъски и патици се отглеждат за производството на тлъст дроб. Патиците съставлява 96% от насилствено хранените животни поради факта, че са по-евтини за гледане и изхранване от гъските. Патиците, които се хранят насилствено два пъти дневно, дават същата печалба като гъските, които трябва се тъпчат по три или четири пъти на ден.

Унгария е световен лидер по износ на тлъст дроб, отстъпваща първото място само на Франция, която е най-голям производител. В унгарски птицеферми се отглеждат три милиона животни. Две хиляди тона тлъст дроб се разпределят от Унгария за Европа и Азия. Най-големите консуматори на унгарски тлъст дроб са Франция, Япония и Белгия, плътно следвани от Германия, Италия, Австрия, Швейцария, Дания, Словакия и Испания.

Франция е най-големият производител на тлъст дроб в глобален мащаб; 80% от цялото количество тлъст дроб идва от Франция. През 2005 г. Франция произведе 18,450 тона тлъст дроб. През същата година още 1,500 тона бяха произведени в Белгия.


печат