VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

От черупката до ада


Раждането: животът или смъртта се определят от пола

Животът на малките патета започва в люпилня.
Още на транспортната лента те се разделят по пол.
Женските патета не са печеливши, тъй като растежът на техния черен дроб не е толкова бърз и ефективен, колкото при мъжките, и по тази причина те се умъртвяват незабавно с газ. За мъжките остава кратък живот с насилствено хранене.


Началото на кошмара: неестествена среда на отглеждане

Патиците, които нормално би трябвало да прекарват по-голямата част от своя живот във водоеми, езера и потоци, никога няма да могат да задоволят основните си нужди. Точно обратното: в рамките на 7-9 седмици за тях започва истински ад. По график им предстоят 2 седмици насилствено хранене. Отсега нататък те нямат достъп до почва или вода, нито им се осигурява достатъчно пространство дори да се обърнат.

В птицефермата 1,500 млади патици са натикани насила в клетки. Там те изпитват единствено страх, стрес и болка. В зависимост от системата на птицефермата те споделят клетка с още една или две птици, или са държани в пълна изолация. Клетките са големи приблизително колкото тялото им и не оставят никаква възможност за бягство. Остава им живот, прекаран на крака върху желязна решетка; чувствителните им ципести ходила скоро се травматизират и покриват с болезнени язви. Счупените крила са нещо обичайно поради напразните им опити за бягство. Сега всяко движение носи болка.


Мъчението, наречено насилствено хранене

Два пъти дневно животните се тъпчат с храна през сонда, вкарана в хранопровода им. За две секунди до 800 грама храна преминават в техния стомах. Пневматичната сонда често причинява лоши наранявания. Някои животни умират от задушаване, когато сондата се поставя по погрешка в трахеята.

 

Животните се хранят със смес от високоенергийна храна, зърно и гъста царевична попара. Добавя се сол, за да се насърчат животните да пият повече вода. Този начин на “хранене” причинява страх и агония. Ако черният дроб откаже и заболее, целта изглежда е постигната.


Задължителни антибиотици

В началото на този период телата на животните реагират чрез вдигане на температура (треска), което впоследствие се третира с антибиотици. Унгарски производител ни информира, че използва амоксицилин (amoxicillin); в противен случай животните не биха преживели тази треска.


Две дълги мъчителни седмици

По време на 2-те седмици насилствено хранене животните се разболяват. Смъртността през този период е 20 пъти по-висока от тази в конвенционалните ферми за производство на патешко месо (източник: EC комисия). Те умират от сърдечни пристъпи (инфаркти), вътрешни кръвоизливи или задушаване (асфиксия). Животните страдат също така от наранявания вследствие порязвания на човките, крилата и лицевите части. По-голямата част от тях виждат света през покрити с гной, инфектирани очи, следствие от амонячните (NH3) газове, отделяни от течните торове (урината) под клетките.

В края на този кратък жизнен път в помещенията цари мъртва тишина. Животните не могат да се движат и дишат едва-едва, поради патологично увеличения им черен дроб. Те отчаяно се опитват да получат малко кислород, дишайки слабо през отворените човки. Сега всяко движение или натиск могат да доведат до смърт.


Оцелелите се транспортират до кланицата

След 2 седмици насилствено хранене размерът на черния дроб става 10 пъти по-голям от нормалния. Болните животни се транспортират до кланицата. Работниците ги пренасят в конвейер. Стотици животни са натрупани едно върху друго; голяма част от тях няма да преживеят транспорта от стрес, задушаване или отказ на орган. По думите на един животновъд, 70% от патиците умират по време на транспорта.

В кланицата: животните умират едно по едно. Грешките при упояването са често срещани. Няма време за щателни проверки…най-важни са огромните черни дробове. На този етап всеки дроб тежи около 900 грама. Теглото на нормалния патешки дроб е приблизително 70 грама. Оттук черните дробове се експортират по целия свят. Месото от изтормозените трупове също се изнася.


Всички права запазени: VIER PFOTEN International, с изключение на 1 © www.stopgavage.com


печат