VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива незаконно отглеждани кокошки в италиански птицеферми

2013-03-14

Износната дестинация на незаконните яйца все още не е ясна

Днес международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ разкри кадри от две италиански птицеферми, които отглеждат повече от 100.000 кокошки-носачки в незаконни конвенционални батерийни клетки. Директива 1999/74/ЕО на Европейския съвет забрани конвенционалните клетки в ЕС от 1 януари 2012 г. след 13-годишнен транзитен период.


„Повече от година след като Европейската комисия забрани измъчването на кокошки в конвенционални клетки, някои италиански ферми продължават да пренебрегват европейския закон. До 15 птици се наблъскват във всяка клетка. Страдащите животни снасят яйца до трупове. Крайно време е отговорните власти да сложат край на батерийното отглеждане на птици”, каза Габриел Паун, ръководител Кампании в ЧЕТИРИ ЛАПИ.

И двете ферми се намират в близост до градовете Верона и Форли. Местната полиция е алармирана, а Европейската комисия е информирана и призована да наложи по-строги наказателни процедури с високи глоби за подобни незаконни практики. „Изключително несправедливо е хиляди европейски фермери да спазват забраната, докато тези незаконни ферми правят огромни печалби, като нарушават международното и европейско законодателство. Все още не знаем износната дестинация на незаконните яйца, но във всеки случай продажбата на яйцата извън съответната страна-членка би причинила сериозно изкривяване на пазара. Вероятно тези яйца се продават в някоя страна в продукти като спагети, сладки, майонеза и т.н.”, добави Паун.

Кадрите, заснети през последната седмица на февруари, разкриват няколко типа незаконни конвенционални клетки, където човките на кокошките са били подрязвани, за да се намалят нараняванията. Това обаче не спира канибализма. Стотици птици не оцеляват в лошите условия. Мъртвите им тела се изхвърлят в огромен контейнер. Във фермите няма естествена светлина, подовете са от телена мрежа, няма облагородяване. Повредени конвейерни ленти водят до хиляди счупени и похабени яйца. „Настояваме тези ферми да бъдат затворени за нарушаване на закона. Информирали сме Европейската комисия, за да може да изпълни ролята си на „пазител на договорите”. Незаконните структури и лошото управление правят тези ужасяващи ферми срам за Италия”, завършва Паун.


печат