VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Незаконно производство на яйца изпраща Италия и Гърция на Европейски съд

2013-04-26

ЧЕТИРИ ЛАПИ вече разкри кадри от незаконните ферми

ЧЕТИРИ ЛАПИ приветства решението на Европейската комисия да изпрати Гърция и Италия на Европейски съд заради неспособността им да наложат Директива 1999/74/ЕО, забраняваща батерийните клетки.


„Само преди месец разкрихме две големи италиански ферми, които все още държат хиляди кокошки, натъпкани в незаконни клетки. Като взема тези законови мерки, Европейската комисия прави положителна стъпка напред и ни дава надежда за по-бързо и ефективно прилагане на законодателствето за в бъдеще”, каза Габриел Паун, ръководител Кампании в ЧЕТИРИ ЛАПИ.

 

Организацията за защита на животните предвиди появата на проблеми с налагането на директивата за яйцата и разкрива незаконни батерийни яйца в Гърция от септември 2011 г. Подобни случаи бяха разследвани и разобличавани във Франция и Румъния, но тези държави отстъпиха месец след като бяха разкрити. „Забавянето на забраната за батерийни клетки е тъжна ситуация, но Европейската комисия трябва да го приеме като урок за предстоящи мерки за защита на животните”, добавя Паун.

 

Както Европейската комисия спомена вчера: „Пълното сътрудничество на всички страни-членки е изключително важно, за да се избегнат изкривяване на пазара и нелоялна конкуренция. Неприлагането на забраната за батерийните клетки поставя бизнесите, които вече са инвестирали в ново оборудване, в неизгодно положение.”

 

Днес голямо количество батерийни яйца, много от които произведени незаконно, се крият в обработени храни като тестени изделия, сладки и сосове. Без информация на етикетите обаче хората не могат да избегнат тези продукти. „Искаме да помогнем на потребителите да вземат информиран избор, затова стартираме приложение за смартфони, което им позволява да сканират баркода на пакетираните храни, съдържащи яйца. Така за секунда потребителите могат да разберат дали яйцата са от свободни кокошки или не. Вече пуснахме приложението в Германия, Австрия и Швейцария. Тъй като работи добре, скоро планираме да го пуснем и в други европейски страни”, завършва Паун.


печат