VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Разкритие на ЧЕТИРИ ЛАПИ: В Burberry качеството на кожата е измама

2014-02-12

Жестокост към животните вместо високи стандарти за хуманно отношение във финландската фирма-доставчик

Нови кадри (от зимата на 2013 г.) свидетелстват за жестоките условия в скандинавските ферми за кожа с косъм. Въпросните съоръжения са ферми за лисици, които снабдяват финландската аукционна къща Saga Furs. Модните компании като Burberry са горди от факта, че закупуват кожи само от ферми, сертифицирани от Saga, които уж следват най-високите стандарти за хуманно отношение към животните. Тези снимки обаче показват точно обратното!Клиповете са направени във ферми за лисици във Финландия и показват същите шокиращи условия, които могат да бъдат намерени на всяка друга  ферма за кожа. Животните треперят в телени клетки от по-малко от един квадратен метър. Голям брой от тях са болни: много полярни лисици са изключително затлъстели и едва ли могат да се движат. Немалка част имат очни инфекции. Някои от тях нямат опашки, което говори за канибализъм. Лисиците имат силно обоняние, но под редиците от клетки, където животните буквално вегетират, се трупат купища вонящи изпражнения.

 

"Условията за отглеждане в сертифицираните от Saga ферми са също толкова ужасни, колкото и в конвенционалните ферми. Това не е изненадващо, тъй като сертифицирането на земеделските стопанства се основава на минималните изисквания, определени от Съвета на Европа, които са напълно незадоволителни, тъй като позволяват животните да бъдат отглеждани в тесни метални клетки. В Европа спазването им е просто формално и, разбира се, не е знак за качетво", обяснява Томас Пийч, експерт по дивите животни към ЧЕТИРИ ЛАПИ. "Новите доказателства показват, че условията в някои ферми не отговарят дори на тези минимални изисквания. Например, много червени лисици са без обособени зони с твърди стени."

 

Burberry рекламира своите продукти като етични, с високи стандарти за хуманно отношение към животните. ЧЕТИРИ ЛАПИ вярва, че това е заблуда на потребителя, тъй като клиповете ясно показват, че производството на кожата с косъм е в противоречие с тези стандарти. "Маркетинговата стратегия на кожухарската промишленост - която се хвали с високо качество – е пълна измама. Ако Burberry искрено желае да изпълни собствените си етични стремежи, фирмата ще трябва да преустанови дейността си с кожа от естествен косъм", призова Пийч. Хората могат да призоват Burberry да прекратят употребата на естествена кожа с косъм, като посетят новата протестна страница на ЧЕТИРИ ЛАПИ - www.befurfree.org.

 

Официални проверки разкриха колко широкоразпространени са тези лоши практики във финландските ферми. Годишните инспекции за хуманно отношение към животните между 2010 и 2012 г. от отговорния орган Evira (Финландски орган за безопасност на храните) намериха проблеми в 50-60 на сто от фермите. През същия период броят на стопанствата, сертифицирани от Saga Furs, нарасна от 60 на около 80 на сто (през октомври 2013 г. достигна 90%). Тези цифри ясно показват, че не говорим за изолирани случаи, и че сертифицирането очевидно не гарантира, че се поддържат дори минимални стандарти", оплаква се Пийч.

 

Носенето на естествена кожа с косъм привлича силна критика от десетилетия насам. Проучвания, проведени от ЧЕТИРИ ЛАПИ в Австрия (март 2013 г.) и във Великобритания (януари 2014 г.) показват, че днес това важи повече от всякога. Данните потвърждават, че мнозинството от хората избягват продукти от кожа и ги считат за демоде. В действителност, фирмите за дрехи, които не използват кожи, се радват на все по-положителен имидж сред хората и са предпочитани от повечето потребители. Около три четвърти от анкетираните британци не одобряват използването на животни за кожни изделия, докато 80 на сто от анкетираните в Австрия ще предпочетат марки, които не използват кожа от естествен косъм, пред такива, които използват.

 

Въпреки това, от ЧЕТИРИ ЛАПИ са разочаровани от факта, че само 58 процента от анкетираните великобританци във възрастовата група от 18 до 24 стриктно изключват носенето на естествена кожа с косъм. "Очевидно има още работа за вършене по информирането на хората за това, колко страдание за животните костват кожените изделия, а също така, че кожата се появява най-вече в аксесоарите. "В допълнение, последните проучвания на ЧЕТИРИ ЛАПИ разкриха, че много млади хора нямат нищо против кожата под формата на аксесоари.

 


печат