VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Покупка на кученце – бъдете нащрек!


Ако познавате някой, който желае да си купи кученце, той трябва да внимава, ако попадне в следните ситуации:


Продажбата е уговорена да се състои на необичайно място, например паркинг.
Собственикът вероятно има какво да крие, в противен случай не би трябвало да е проблем да ви покани в дома си.


Важно е да получите информация за точния произход на кученцата и тяхното месторождение – и да имате възможност да го видите. Ако човекът се опитва да ви уговори по телефона да се срещнете на паркинг, в магазин или в парк, спокойно може да направите заключение, че не е истинският собственик на кученцата, а просто дистрибутор – или че мястото на раждане на кученцата е в толкова лошо състояние, че той не иска да го видите.
Спрете незабавно разговора с предполагаемия собственик, например под предлог, че искате да си помислите.


Няма възможност да видите родителите на кученцето, по-специално майката:


От този факт може да се направи извод, че предполагаемият собственик крие нещо. Когато отивате на посещение, би трябвало да ви бъде позволено да видите кученцата заедно с тяхната майка, братя и сестри. Ако майката не бъде представена (често с различни оправдания), вероятната причина за това е, че тя е в лошо здравословно състояние и е толкова отслабнала от нейната роля на „машина за разплод”, че просто би шокирала потенциалния купувач. Освен това, собственикът може дори да не разполага с майката, тъй като кученцата са внесени от чужбина.


Собственикът предлага голямо разнообразие от животни, включително различни породи кучета:


Поради значителното количество време, което трябва да се отделя за полагане на отговорни и индивидуални грижи за майката и кученцата, за всеки животновъд е невъзможно да отгледа повече от три кучила годишно. Следователно, внимавайте когато собственикът предлага голямо разнообразие от кученца. „Масовата продукция” често води до лошо здравословно състояние, причинено от болни родители и кръстосване между животни от едно и също потекло. В резултат потомството може да страда от физиологични проблеми.


Майката и кученцата не са интегрирани в семейството:


Ако животните се държат извън къщата, например в кучешка колибка на открито, позитивната социализация на кученцата ще бъде под въпрос. Младите животни се нуждаят от контакт с хора във важната фаза на развитие – това ще ги подготви за останалата част от живота им. За да се развият нормално, през този период кученцата трябва да придобият опит в човешка среда. Кученцата, поставени в изолация и с малка стимулация не се намират в позиция да придобият социалната стабилност, необходима в бъдеще, което ги обрича на живот в несигурност сред хората и други влияния, свързани с тяхната жизнена среда.

Кученцата се продават на възраст осем седмици или по-малко:


Животните трябва да бъдат на минимум осем седмици, или в идеалния случай десет. На тази възраст тяхното развитие би трябвало да е напреднало до етап, в който да могат да бъдат отделени от майката и братята и/или сестрите.

Собственикът изглежда незаинтересован от бъдещото благополучие на кученцата:


Отговорният животновъд трябва да се увери, че кученцата ще бъдат гледани добре при новите си собственици. Той може да предложи на бъдещият собственик да посети няколко пъти кученцето, неговата майка и братя/сестри, преди да вземе животното, като по този начин му позволява да свикне с миризмата на новите собственици. Животновъдът ще даде информация за нуждите на кученцето и ще се увери чрез интензивни разговори, че бъдещият собственик може да отговори на тези изисквания. Той също така ще поддържа връзка с новия собственик и ще настоява да бъде информиран относно бъдещото развитие на кученцето. Човек, който просто дава животното на първият почукал на неговата врата, едва ли е особено загрижен за съдбата на своите кучета.

И още нещо: клиентът, т.е. бъдещият собственик, би трябвало да направи офертата. Състраданието към животното не е правилна причина за покупка; купувачът е частично отговорен за развъждането на животните в бъдеще. Единственият начин за слагане на край на спекулациите за сметка на животните в дългосрочен период е пълен бойкот на такива съмнителни животновъди.


печат