VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ: Обвиненията срещу нас са в стил “крадецът вика дръжте крадеца”


София, 12.11.2012

Във връзка с изнесени тази неделя на пресконференция неверни твърдения от г-жа Аксиния Боснева относно дейността на фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ, бихме искали да направим следните уточнения:

1.    ЧЕТИРИ ЛАПИ e международна организация с представителства в 12 държави, която работи за решаване на проблема с бездомните животни в световен мащаб от повече от 20 години. Освен в България, организацията е реализирала успешни кастрационни програми в държави като Румъния, Унгария, Словакия, Сърбия, Хърватска, Македония, Гърция, Молдова, Египет, Шри Ланка, Йордания и Индия. През тази година екипи на ЧЕТИРИ ЛАПИ бяха поканени от мисията на ООН в Судан, а също така реализира най-мащабната кампания за кастрация на бездомни кучета и котки в Европа – на територията на Украйна. ЧЕТИРИ ЛАПИ винаги се е придържала към възможно най-високите стандарти на работа и никога и по никакъв начин не е правила компромис със здравето на животните.

2.    В България ЧЕТИРИ ЛАПИ работи активно в сътрудничество с местната власт от 2008 г. – до тази година в над 30 общини, където са кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени или лекувани близо 9000 скитащи животни.  В столицата за последните година и половина са обработени над 2400 кучета и котки по програми, финансирани от ЧЕТИРИ ЛАПИ. В момента екип на организацията работи в  гр. Кюстендил, където само за 2 седмици са кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени 198 животни.

3.    “Четири лари” се издържа изцяло от дарения, идващи основно от Западна Европа. От 2008 г. до днес в проекти и кампании за ограничаване на броя на бездомните животни в България са инвестирани над 700 000 лв. Дейността на ЧЕТИРИ ЛАПИ подлежи на ежегоден вътрешен и външен финансов контрол в България и Австрия. ЧЕТИРИ ЛАПИ публикува редовно отчети за дейността си в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел към Министерство на правосъдието на Република България, която е публично достъпна. Същото не може да се каже за организациитe, за чиито член се представя г-жа Аксиния Боснева.

4.    Екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ, който работи с безстопанствени животни в България, се състои от десет служители (ветеринарни лекари, хващачи и клинични асистенти), като всеки лекар има зад гърба си над 2000 операции. ЧЕТИРИ ЛАПИ е и единствената организация за защита на животните у нас, която разполага с мобилна амбулатория, регистрирана в България и Швейцария. Дейността на екипа е била проверявана многократно от Българската агенция по безопасност на храните, без да е открито каквото и да било нарушение на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност.

5.    В обвиненията в закононарушения, отправени публично от г-жа Аксиния Боснева, няма капка истина. Нещо повече, в момента срещу г-жа Боснева тече досъдебно производство за нанасяне на телесни повреди на служител на ЧЕТИРИ ЛАПИ, което предстои да влезе в съдебна зала. На 22.03.    2011 г. г-жа Боснева посети клиниката, в която работеше екипът на “Четири лапи” в София и, след като не беше допусната да влезе вътре по време на операция, се опита да нахлуе като събори на земята ръководителката на екипа д-р Марина Иванова, която при падането получи сериозна травма на рамото. Днес, повече от година и половина след инцидента, д-р Иванова все още не може пълноценно да изпълнява професионалните си задължения като хирург.

Вчерашните медийни изяви на г-жа Боснева очевидно са плод на страхa ѝ от предстоящото дело, по което тя е обвиняема. Убедени сме, че от подобен род прояви не печели никой, най-малкото пък животните. Поведението на г-жа Боснева през последните години красноречиво показа, че тя цели по-скоро лична изява, отколкото трайното и хуманно решаване на един от най-наболелите проблеми на съвременното ни общество. Разчитаме на безпристрастността на българския съд и сме убедени, че най-сетне ще дойде денят, в който със защита на животните в България ще се занимават предимно компетентни, можещи и безкористни хора. Тепърва ще преценим дали си заслужава да завеждаме и дело за клевета срещу г-жа Аксиния Боснева.


печат