VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Българските птицеферми отговарят на стандартите на Европейската комисия


Министърът на земеделието и храните, Мирослав Найденов, обяви по повод посещението си във Велико Търново от миналия понеделник, че страната ни е покрила всички изисквания на Европейската комисия относно защитата на кокошките-носачки.

В изявлението си той каза, че България е успяла да спази срока от края на юни, поставен от Европейската комисия, и няма да понесе санкции. „От понеделник всички птицеферми в България ще отглеждат „щастливи” кокошки. Спазихме срока, който ни бе даден”, каза министърът на земедението.

България прие забраната за използването на конвенционални батерийни клетки с петмесечно закъснение. Въпреки това организацията за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ приветства тази закъсняла, но необходима мярка. „Премахването на незаконните клетки е бавен процес, но е добре да го наблюдаваме”, изтъкна Габриел Паун, ръководител кампании към ЧЕТИРИ ЛАПИ. „През идните седмици ЧЕТИРИ ЛАПИ ще следи дали е спазено обещанието на министъра”.

От първи януари 2012г. конвенционалните батерийни клетки за отглеждане на кокошки бяха забранени във всички страни-членки на Европейския съюз. Само така наречените „облагородени клетки” са позволени в рамките на ЕС. Въпреки това, според проведеното от ЧЕТИРИ ЛАПИ разследване, ферми в 12 страни-членки все още използваха незаконни батерийни клетки и не спазваха директивата на Европейската комисия за минималните изисквания за защита на кокошките-носачки. На 26 януари ЕК повдигна дела срещу несътрудничещите държави-членки.

След като България прие забраната, остават 9 страни-членки, които използват незаконни батерийни клетки – Италия, Белгия, Кипър, Гърция, Унгария, Полша, Португалия, Испания и Холандия. Много яйца от незаконно отглеждани кокошки са „скрити” в обработени храни като спагети, майонеза, яйчен ликьор. „Директивата на ЕК за кокошките-носачки трябва да бъде наложена незабавно, а класифициращата система трябва да бъде приложена и за яйцата, които са скрити в обработените храни”, твърди Габриел Паун.


печат