VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Опитът на Министър Найденов да настрои обществото срещу организациите за защита на животните и да оказва натиск върху тях е гнусен и неморален


След такова поведение министърът би трябвало да подаде оставка, за да запази достойнството на кабинета

София, 12.04.2012

Българският клон на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ изрази възмущението си от реакцията на Министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който във вторник посъветва неправителствените организации да се извинят на всички нахапани от кучета и ги обвини в лична изгода от наличието на кучета по улиците, което ги правело част от проблема.

„Изключително гнусно, неморално и долно е да се обвинява неправителственият сектор за проблеми, предизвикани от дългогодишното административно бездействие на местната и централната власти,” категоричен е Явор Гечев от ЧЕТИРИ ЛАПИ. „Не сме ние тези, заради които няма никакъв контрол върху размножаването и търговията с кучета, не сме ние тези, заради които няма нито един наказан за изхвърляне на куче на улицата, не сме ние тези, които не подаваме ръка за помощ и които отказваме съветите на експерти и институции с международен авторитет. Не ние допуснахме години наред да няма никакъв контрол върху дейността на общините по отношение на мерките за намаляване на бездомните кучета. Опитът да се вмени вина на организациите за защита на животните не е нищо повече от прехвърляне на отговорността.”

В съобщението до медиите в отговор на искането за оставката му д-р Найденов също така обеща да предизвика проверки на дейността на организациите за защита на животните, което беше прието еднозначно като опит за сплашване.

„Неправителствените организации са онези, които най-силно искат решаването на проблемите, по които работят и които разполагат с най-пълни познания по тези проблеми, независимо за коя сфера от живота става въпрос,” продължава Явор Гечев. „Отношението на Министър Найденов към нас издава манталитет, характерен за други времена и държави, към които, вярвам, никой нормален човек не би искал да принадлежи. Във всяка цивилизована държава след подобно поведение министърът сам би подал своята оставка, за да запази поне достойнството на колегите си от кабинета.”

От ЧЕТИРИ ЛАПИ припомнят, че през 2008 г. международната организация сключи споразумение с тогавашния министър на земеделието за прилагане на Закона за защита на животните чрез конкретни мерки. За съжаление споразумението остана само на хартия, тъй като от встъпването си в длъжност през 2009 г. Министър Найденов отказва да поеме ангажиментите, които предшественикът му беше поел.

Междувременно броят на организациите за защита на животните от страната и чужбина, които настояват за оставката на Министър Найденов расте и вече достигна 75.


печат