VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ в помощ на животните в обявения за най-лош зоопарк в света

2015-04-20

© FOUR PAWS

Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ откликна на апел за помощ от обявения наскоро за най-лош зоопарк в света, намиращ се в ивицата Газа в Близкия Изток.

 

Западналата зоологическа градина Хан Юнис попадна в обективите на информационните агенции със своите препарирани животни, които са изложени редом с живите обитатели. В последвалата вълна от негативни коментари той беше обявен за най-лошият зоопарк в света.

 

Ситуацията, която екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ завари в Хан Юнис, беше не по-малко ужасяваща от излязлата в медиите информация – малкото оцелели животни са оставени без храна, прясна вода и медицински грижи. Изоставените клетки са осеяни с отломки и боклуци, а зоопаркът не може да си позволи да плаща на гледачи.

 

Според ветеринарния лекар д-р Амир Кхалил, който е ръководител на мисията на ЧЕТИРИ ЛАПИ, зоопаркът няма абсолютно никакви средства, с които да се издържа: „Двете оцелели големи котки – лъвица и тигър – са кожа и кости. Много от останалите животни също са били подложени на глад. Ние ще осигурим неотложна медицинска помощ и храна за следващите три месеца. Тъй като в зоопарка няма хладилници или фризери, в които да се съхранява храната, доставките ще бъдат всяка седмица.“

 

Д-р Кхалил и екипът му вече успешно са излекували павиан и лама, чиито здравословни проблеми са били причинени от силно опаразитяване. Лъвицата Ласис, е била с остро възпаление на едното ухо, което също е било излекувано. Също така, кучето и котките, които живеят на територията на зоопарка, са били ваксинирани.

 

„Макар ивицата Газа да не е голяма като площ, в района се отглеждат около 40 големи котки,“ обяснява д-р Кхалил. „Нелегалната търговия с екзотични животни е голям проблем. Получихме информация, че и двете големи котки от Хан Юнис са били внесени контрабандно от Египет още като бебета - през системата от подземни проходи.“ След подновяването на военния конфликт в Газа миналата година, тунелите бяха разрушени от египетската армия.

 

Заради продължаващия военен конфликт, влизането и напускането на ивицата Газа е изключително затруднено. ЧЕТИРИ ЛАПИ е единствената организация за защита на животните, която е получила официално позволение от властите да работи в региона. Спасителната акция в Газа се осъществява и със съдействието на френската организация за защита на животните „30 милиона приятели“.

 

Извънредната мисия в помощ на животните в зоопарка Хан Юнис идва след като през есента на 2014 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ изведе 3 лъва от друг полуразрушен зоопарк в Газа - Ал Бисан, които бяха успешно настанени в спасителен център в Йордания. За останалите обитатели бяха осигурени храна и медикаменти. Сред другите успешни мисии на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Близкия Изток са проектите за кастрация на бездомни животни в Египет и Йордания, организирани съвместно с фондацията на йорданската принцеса Алия. Двете организации обединиха усилията си и в още един проект в Йордания – изграждане на спасителен център за диви животни. 


2015_04_20_Khan_Younis_zoo_Gaza_06.jpg 2015_04_20_Khan_Younis_zoo_Gaza_01.jpg 2015_04_20_Khan_Younis_zoo_Gaza_02.jpg 2015_04_20_Khan_Younis_zoo_Gaza_03.jpg 2015_04_20_Khan_Younis_zoo_Gaza_05.jpg
печат