VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Въвеждат платен вход за посетители в Парка за танцуващи мечки от първия уикенд на август

2016-08-03

Серия от нови правила за посетителите на парка гарантират спокойствието и сигурността на обитателите му© FOUR PAWS

Серия от нови правила за посетителите на Парка за танцуващи мечки влизат в сила от първия уикенд на август. Сред тях са заплащане за вход, обиколка на парка само с екскурзовод и затваряне за посетители на някои части от парка. Според Димитър Иванов, управител на убежището за мечки, необходимостта от въвеждането на правила е възникнала поради увеличения поток от посетители след ремонта на 11-километровия път между Белица и Парка за танцуващи мечки. 


„През летните месеци посрещаме до 300 души дневно, като такъв поток от хора крие много рискове за хора и животни.  Новите правила целят да гарантират както сигурността и приятното прекарване на нашите гости, така и спокойствието на мечките,“ обяснява Димитър Иванов. „Целта на Парка за танцуващи мечки е да осигурим спокойни старини на животните при максимално близки до естествената им среда условия. При такъв поток от посетители това няма как да се случи. От друга страна, през следващите години бихме искали да акцентираме повече върху образователната дейност в парка и популяризирането на идеята за хуманното отношение към животните в района на Белица.“


Посетителите ще бъдат развеждани на групи с екскурзовод на всеки половин час, като самата обиколка на парка ще трае около 40 минути, през които всеки ще може да научи повече както за историята на единственото по рода си у нас убежище за мечки, за условията на отглеждане на мечките в плен и мъченията, на които са подлагани, така и за навиците на най-голямото диво животно у нас. Ще бъдат затворени за посетители онези части от парка, които мечките ползват, за да се уединят или да почиват. От тази година паркът има и ново работно време, като ще бъде отворен за посетители в периода от април до ноември, а в дните между декември и март ще остане затворен заради зимния сън на мечките. Предстои откриване и на бистро и магазин за сувенири към информационния център на парка.


Билетите за посетители ще са на цени между 2 и 6 лв., като единичните билети за деца и възрастни са съответно по 3 и 6 лв., а груповите – по 2 и по 4 лв. Всички събрани средства ще бъдат изразходвани за образователни програми в района на Белица, насочени към изграждане на по-хуманно и по-отговорно отношение към животните.   


печат