VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Една от най-злощастните мечки в Европа започна нов живот

2017-05-19

© Marcel Fens

За мечето Рику, чийто живот от малък е преминал в страдание, скоро започва щастливо бъдеще. На 3 май той беше настанен в Парка за танцуващи мечки край Белица. Грижата за парка е осигурена благодарение на съвместен проект между международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ и Фондация Бриджит Бардо. След кратък период на адаптация в специално ограждение, Рику направи първите си стръпки сред природата. И остана доволен!

 

През декември 2016 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ получи спешно обаждане със зов за помощ от ветеринарните власти в Албания. От там съобщиха, че в планинско селище в югоисточна Албания живее младо мече в среда, която представлява риск за живота му. Собственикът на мечето заявил, че не може да се грижи повече за него. Когато екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ пристигна на място завари мечето Рику завързан с верига за барака до къщата на собственика. Животното беше стресирано и панически се опитваше да се отскубне от веригата. ЧЕТИРИ ЛАПИ незабавно го освободи и настани временно в зоопарка в Тирана.

 

На 3 май беше организирано безопасното преместване на Рику към новия му дом в България. След като упоиха двугодишния мечок, специалистите от ЧЕТИРИ ЛАПИ извършиха кратък медицински преглед, след което го натовариха в специализирана линейка за мечки, оборудвана и лицензирана за транспорт на диви животни на дълги разстояния. В съотсветствие с международните правила за транспорт на мечки, пътуването се осъществи през границите на Бивша югославска република Македония и Гърция, като приключи на 4 май с пристигането в Парк за танцуващи мечки край Белица.

 

„Първоначално пуснахме Рику в затворено помещение“, разказва Димитър Иванов – управител на Парка за танцуващи мечки. „ След кратък период на възстановяване след дългото пътуване и на адаптиране към новата среда, пуснахме мечето във външна оградена зона сред природата. За всички ни беше изключително приятно да го гледаме как се радва на новата среда, а той беше толкова спокоен и доволен! Целта ни накрая е да го приобщим към другите мечки. Дали това ще е бавен и труден или лесен процес, зависи изцяло от неговия характер и поведение.“

 

С пристигането на Рику Паркът за танцуващи мечки Белица вече осигурява дом за 20 бивши танцуващи мечки, 4 мечки от зоологически градини и 2 отнети от частни лица. Животните имат на разположение площ от 120 декара, като условията на живот отговарят напълно на естествените им нужди. Фактът, че около половината от мечките копаят бърлоги, в които спят зимен сън, показва, че всички те се чувстват удовлетворени от средата. Скоро и Рику ще се радва на този комфорт.

 

До днес ЧЕТИРИ ЛАПИ и други неправителствени организации за защита на животните успешно са спасили повече от 20 мечки в Албания от ужасяващи условия, които са преместени в специализирани убежища за диви животни в Гърция, Италия, Германия, България и Косово. Всяка една от тях успява да се възстанови бързо след неподходящата среда, сред която е била преди това и заживее живот, който и се полага.

 

В момента в Албания при неподходящи условия все още живеят приблизително 40 кафяви мечки. Спасяването на Рику е част от кампанията на ЧЕТИРИ ЛАПИ за спасяването на най- злощастните мечки в Албания. Димитър Иванов: „Постигнахме голям напредък за благото на мечките в Албания, откакто през март 2016 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ подписах Меморандум за разбирателство с Министерството на околната среда на Албания. Но всъщност има още много, което да бъде направено, за да се прекрати напълно отглеждането на мечки в плен в Албания. Освен създаването на парк за животните, ЧЕТИРИ ЛАПИ подкрепя официалното регистриране на всички отглеждани от частни лица мечки и продължава да привлича общественото внимание върху проблема, за да подкрепи процеса на устойчива промяна.“

 

За да се постигне дългосрочно решение за отглежданите в плен мечки в Албания, ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава и подкрепя целенасоченото прилагане на съществуващите закони и въвеждането на забрана срещу жестокото отглеждане на мечки. За да насърчи Министъра на околната среда на Албания, ЧЕТИРИ ЛАПИ стартира онлайн петиция, вече подписана от повече от четвърт милион души по света( www.savethesaddestbears.com) .


1200VIER_PFOTEN_2017-05-15_007.jpg 1200VIER_PFOTEN_2017-05-15_009.jpg 1200VIER_PFOTEN_2017-05-15_012.jpg 1200VIER_PFOTEN_2017-05-15_015.jpg