VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

„Четири лапи“ и Община Кюстендил организират поредна кастрационна кампания за бездомни животни

2019-07-12

© FOUR PAWS| Hristo Vladev

Двуседмична кампания  за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на безстопанствени кучета и котки ще започне в Кюстендил идния понеделник, 15 юли. Кампанията е поредното съвместно усилие на „Четири лапи“ и Община Кюстендил за намаляване на популацията от улични животни по хуманен и ефективен начин. Екип от двама ветеринарни лекари, един ветеринарен техник и двама хващачи на животни ще работи в общинския приют на областния град, като усилията на неправителствената организация ще бъдат насочени към животните в селата около града и в индустриалната зона. Ще бъдат обработвани и животни на социално слаби жители на общината, като предварителни записвания могат да бъдат правени на телефон: 0884 222 705. Предвижда се да бъдат обработени около 200 кучета и 50 котки. Бездомните кучета ще бъдат обозначени с ушна марка, а котките с татуировка от вътрешната страна на едното ухо и изрязване на връхчето на другото ухо. На кучетата ще бъде поставен и микрочип, данните от който ще бъдат въведени в Интегрираната информационна система на Българска агенция по безопасност на храните.

 

Предстоящата кампания е четвърто посещение на екипа на „Четири лапи“ в Града на черешите. При предишните съвместни кампании през 2010, 2012 и 2016 г. бяха обработени общо 709 кучета и 60 котки. Съвместната работа с Община Кюстендил е част от стратегическите цели на българския клон на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ за подпомагане на усилията на местната власт у нас за прилагане на мерки за овладяване на популацията на бездомните животни. Чрез подобни дългогодишни партньорства е възможно да се проследяват резултатите от метода на масова кастрация като най-ефективен и хуманен начин за контрол върху популацията от безстопанствени животни, както и да се правят разяснителни и информационни кампании за населението. Доказателство за отговорния подход на Община Кюстендил е и приетата през м. май нова общинска програма, която е синхронизирана с Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България от м. март 2019.


2019_07_12_kampaniya_Kyustendil_02.jpg 2019_07_12_kampaniya_Kyustendil_03.jpg 2019_07_12_kampaniya_Kyustendil_04.jpg 2019_07_12_kampaniya_Kyustendil_05.jpg
печат