VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Сигнали

2018-09-19

Ежедневно десетки диви, селскостопански, бездомни и домашни животни са жертва на насилие и закононарушения. Неправителствените организации като ЧЕТИРИ ЛАПИ нямат законови правомощия за намеса при такива случаи и затова трябва да се търси съдействието на съответните компетентни органи: прокуратура, полиция, Българска агенция по безопасност на храните и регионалните инспекции по околна среда и води.

 

Насилие над животни

От 2011 г. случаите на противозаконно умъртвяване на всякакви животни или нанасяне на тежки или трайни травми се счита за престъпление, предвиждащо парична санкция и дори затвор и се разследва от полицията и прокуратурата. При нужда от спешна намеса на тези компетентн органи, подайте сигнал на тел. 112 или на дежурен прокурор в Районна прокуратура. Указател на прокуратурите в България можете да намерите тук.

 

За подаване на писмена жалба за насилие над животно или за боеве с животни, изтеглете образец с указания за попълване и подаване от сайта ни.

 

Нехуманно отношение към животни

За лоши условия на отглеждане на животни, включително във ферми, развъдници и приюти за безстопанствени животни, както и за други нарушения за Закона за защита на животните, подайте сигнал към съответната областна структура на Българска агенция по безопасност на храните, която е контролен орган за спазването и прилагането на закона. Списък на областните дирекции по безопасност на храните можете да намерите тук.

 

Диви животни

За всички въпроси и сигнали, свързани с диви животни, включително отглеждани в зоопаркове и от частни лица, потърсете информация и съдействие от съответната Регионална инспекция по околна среда и води.

 

Пострадали бездомни животни

Сигнали за пострадали бездомни животни нуждаещи се от медицинска помощ за София и околностите можете да подадете към клиниката ни в столичния кв. Банкя: тел. 0888 404447 или имейл clinic@four-paws.bg


печат