VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ проведе акция за обезпаразитяване на кучета в община Самуил


Разградската община е сред най-засегнатите от ехинококоза в страната

Между 13 и 17 март екип на българския клон на международната организация ЧЕТИРИ ЛАПИ беше в община Самуил, разградско, където раздаваше медикаменти срещу вътрешни паразити на собствениците на домашни кучета. Служителите на организацията разясняваха на местното население и какви са мерките, които трябва да бъдат взети срещу разпространение на паразити, които са опасни и за хората.

„За втори път наш екип работи в района – през 2010 г. имахме успешна кампания за кастриране, ваксиниране и обезпаразитяване на бездомни животни и още тогава обсъждахме с кмета на общината възможността за кампания за обезпаразитяване и на домашните кучета”, разказва д-р Марина Иванова от ЧЕТИРИ ЛАПИ. „По официални данни в Самуил и околните села има най-много случаи на кучешка тения в цялата страна. Това се дължи основно на нередовно третиране на домашните животни срещу паразити и на храненето на кучетата със сурови вътрешности от заразени с тения овце и кози.”


Според ЧЕТИРИ ЛАПИ у нас битува погрешното схващане, че причина за кучешката тения и други паразити са бездомните кучета. Проучванията обаче показват, че най-много случаи на кучешка тения има не там, където има най-много скитащи или домашни кучета, а в земеделските райони, където се отглеждат овце и кози. Причините за разпространение на кучешката тения са ниската лична хигиена на населението, храненето на домашните любимци със сурови вътрешности от заразени селскостопански животни и нередовното третиране на животни и площи срещу паразити. По света има хиляди случаи на заразени хора, които никога в живота си не са имали близък контакт с куче.

Кампанията мина при много добра организация и интерес от страна на местните жители. Бяха раздадени 7000 таблетки срещу глисти и тении, както и 2000 листовки със съвети относно нуждата от редовно обезпаразитяване и поддържане на добра лична хигиена. Кампанията се проведе в селата от Община Самуил: Самуил, Кривица, Богомилци, Хума, Хърсово, Голяма вода, Голям извор, Желязковец, Ножарово ,Карамихал , Богданци, Владимировци, Здравец и Пчелина.


„Бихме искали да изкажем благодарността си за добрата организация на местно ниво на кмета на Община Самуил д-р Бейтула Сали Мюмюн. Общината е сред първенците в страната по брой на регистрираните кучета – над 1800, което прави над 90% от всички домашни кучета. Благодарение на тази регистрация много лесно се свързахме с всички собственици, за да им раздадем медикаментите.”

За да се избегнат рисковете от заразяване с тения или други паразити, от ЧЕТИРИ ЛАПИ препоръчват редовно миене на ръцете преди ядене и след контакт с домашния любимец, консумиране на плодове и зеленчуци само след като са добре измити, домашният любимец да не бъде хранен със сурови вътрешности и да бъде обезпаразитяван поне веднъж на 2-3 месеца.

От ЧЕТИРИ ЛАПИ припомнят, че според данни от публикувано миналата година проучване  ¾ от децата не мият ръцете си преди хранене, а 40% - след ходене до тоалетна, като това не предизвиква тревога у 90% от родителите.


печат