VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ кастрира бездомни животни във Велико Търново

2013-03-25

За 5 години проблемът в града е почти решен, твърдят от организацията

Днес екип на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ започва триседмична кампания за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомни и дворни животни във Велико Търново и околните населени места. Инициативата се провежда съвместно с управата на старопрестолния град за трети път след успешните партньорства през 2008 и 2011 г.


“Велико Търново е сред добрите примери за това, че проблемът с бездомните кучета може да бъде решен ефективно по хуманен начин, стига да има желание за това,” твърди д-р Марина Иванова от ЧЕТИРИ ЛАПИ. “Преди 5 години, когато за първи път наш екип работи в града, броят на скитащите кучета беше много по-голям. Днес проблем вече не е популацията в града, която е овладяна, а изоставянето на кучета от околните села.”


Както и при предишни кастрационни кампании на ЧЕТИРИ ЛАПИ във Велико Търново, организацията пристига със своя мобилна амбулатория, в която ще се обработват животните и с екип за залавяне и транспорт. Ще бъдат обработвани и бездомни котки, тъй като вследствие на намалената популация от улични кучета техният брой се увеличава.


Д-р Марина Иванова продължава: “Велико Търново беше първият град, в който организирахме мащабна кампания за кастрация на бездомни кучета след приемането на Закона за защита на животните. Това се случи през пролетта на 2008 г. Тогава показахме един модел на успешно сътрудничество между местна власт и неправителствена организация, който беше последван и на други места. За 5 години наш екип е посетил повече от 30 общини в страната и е обработил близо 8000 животни.”


От ЧЕТИРИ ЛАПИ констатират, че за разлика от Велико Търново, в много общини администрацията бездейства с оправданието, че липсват средства, а на други места все още се счита, че физическото унищожаване на уличните животни ще реши проблема. Според специалистите на организацията, ако навсякъде се прилагаха стриктно и съвестно разпоредбите на Закона за защита на животните, в страната отдавна нямаше да има кучета по улиците.


До 12.04.2013 г. мобилната амбулатория на ЧЕТИРИ ЛАПИ ще работи в базата на Е.Т. “Пролет” във Велико Търново (по пътя за с. Беляковец). Всеки, който желае да отведе за кастрация улично или дворно куче или котка, може да се свърже с екипа на организацията на тел.: 0888 002358.


печат