VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Койна Русева прегърна черен котарак в новата фотосесия на кампанията „Вземи ме вкъщи“

2013-04-30

Напук на суеверията, актрисата се снима с котарака Бобо в подкрепа на осиновителската кампания на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Черните животни са по-малко желани за домашни любимци, според множество проучвания и данни от приютите по цял свят. Предразсъдъците към едри породи черни кучета като ротвайлер, лабрадор ретривър и немска овчарка са породени най-вече от предполагаемата им агресивност. Стереотипът е силен и когато става въпрос за нечистопородни животни и по тази причина шансовете за осиновяване на животни с черна окраска са мизерни.

 

Още по-проблематична е ситуацията за черните котки, които векове наред са обект на силни суеверия и дори агресивно преследване. „Лошата“ си репутация черните котки дължат основно на Църквата, която ги нарочва за придружители на вещиците и символ на злото. Преди това, римляните са ги възприемали като талисмани, а древните египтяни са считали тези четириноги за свещени.

Особено тежки времена за черните котки настават през Средновековието, когато в кладите на Инквизицията, заедно със смятаните за вещици, са хвърляни и хиляди невинни котки, за които се е вярвало, че са превъплътени магьосници.

 

Не всички народи и култури възприемат черните котки негативно. Някои вярват, че те лекуват болести, спират лошите духове и пазят децата от уроки,  а за японците, англичаните и ирландците тези животни са символ на сполука.

 

И днес у много хора е силен суеверният страх, че черна котка ще пресече пътя им и с това ще им донесе лош късмет. Но дори на най-големите фаталисти се налага да признаят, че черните котки притежават неподправена грация и магнетична красота. Често те са смятани за своенравни и саможиви, заради присъщата за целия котешки вид независимост.


Новият герой на кампанията за осиновяване на домашни любимци „Вземи ме вкъщи“, организирана вече трета година от ЧЕТИРИ ЛАПИ, е котаракът Бобо. Намерен да се препича на слънчевия тротоар на оживена улица, той е настанен в приемен дом, където получава грижи и внимание и бързо се учи да се доверява на хората. Няколко седмици по-късно Бобо вече е общителен и приятен младеж, който бързо грабва сърцето на осиновителката си Любомира. Младият котарак има късмета да намери любяща стопанка, която вярва, че той е нейният талисман, приятел и източник на радост.

 

Снимките с красивата Койна Русева показват колко доверчив и смел е станал бившият безпризорник. Актрисата няма опит с котките, но е стопанин на едро черно куче. Немската овчарка Арес е добър приятел в игрите на трите ѝ деца. С Бобо, Койна позира във впечатляващо стилна ретро фотосесия, дело на фотографката Пламена Коева.

 

Голямата цел на снимките е да променят нагласите към черните четириноги и да им дадат по-добри шансове да намерят грижовни стопани. Екипът на кампанията „Вземи ме вкъщи“ на ЧЕТИРИ ЛАПИ се надява все повече хора да разберат, че черните животни са като всички останали – със собствен нрав и предпочитания, но не по-малко обичливи и привързани към своите стопани.

 

Снимките на Койна Русева за кампанията „Вземи ме вкъщи“ на ЧЕТИРИ ЛАПИ вече са на рекламните съоръжения на JCDecaux.


печат