VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Помощ за бездомните животни в Рилския манастир

2015-05-04

© Явор Гечев / ЧЕТИРИ ЛАПИ

В края на април малък екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ беше в Рилския манастир, където помогна за намаляване на разрастващата се популация от бездомни кучета и котки. Рилският манастир е една от основните дестинации ца туристи и богомолци в България. Всяка година той посреща стотици хиляди посетители. За съжаление, някои от тях идват единствено за да изоставят домашните си любимци. През годините монасите и служителите на манастира успяват да намерят добри домове за десетките изоставени кучета и котки. Някои от котките са оставени в сградата, за да прогонват мишките. Броят им обаче нараства и се налага да се търси по-устойчиво решение. Тъй като в близост няма ветеринарна клиника, единствената възможност е да се намери мобилен екип, който да залови животните и да ги кастрира, след което да ги пусне обратно в тяхното местообитание.

 

ЧЕТИРИ ЛАПИ е единствената организация за защита на животните в България, която разполага с лицензирана мобилна ветеринарна амбулатория. Също така, ЧЕТИРИ ЛАПИ има опитен екип от ветеринарни лекари и хващачи на кучета и котки, което позволява осигуряване на помощ за бездомни животни дори в най-отдалечените местности. С радост откликнахме на поканата на игумена и организирахме кампания за залавяне, кастриране и връщане обратно на животните в първите топли дни на пролетта.

 

Клиниката беше разположена в непосредствена близост до манастира и заловените в сградата и около нея животни бяха откарвани за операция там. За трите дни на мини кастрационната кампания бяха уловени и обработени 23 котки и 4 кучета, което на практика е цялата популация от скитащи в района животни.

 

Имахме и един много специален пациент – бял гълъб, който се приютил в манастира, но бил нападнат и наранен от котка. За щастие един от отците успял да го спаси и помоли за помощ  лекарите на ЧЕТИРИ ЛАПИ. Раните на птичката бяха почистени и започна лечение с медикаменти. През следващите три дни състоянието на гълъбчето видимо се подобри.

ЧЕТИРИ ЛАПИ изказва специална благодарност към епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, за поканата и топлото посрещане, както и към г-жа Живка Мантаркова, уредник на музея и отец Калистрат за помощта по време на кампанията ни.© Явор Гечев / ЧЕТИРИ ЛАПИ

2015_05_04_rila_monastery_01.JPG 2015_05_04_rila_monastery_02.JPG 2015_05_04_rila_monastery_04.JPG 2015_05_04_rila_monastery_05.JPG 2015_05_04_rila_monastery_07.JPG 2015_05_04_rila_monastery_08.JPG 2015_05_04_rila_monastery_09.JPG 2015_05_04_rila_monastery_10.JPG 2015_05_04_rila_monastery_11.JPG
печат