VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Успешно завърши едноседмичната кампания за кастрация на бездомни кучета на Община Ботевград и Фондация „Четири лапи“

2016-07-25

Над 100 кучета и котки бяха обработени по време на кампанията© FOUR PAWS

Проведе се едноседмична кампания за кастрация, ваксинация против бяс, обезпаразитяване и маркиране на бездомни кучета и котки в гр. Ботевград. Начинанието беше съвместна инициатива на Община Ботевград и българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“. Екип на организацията, състоящ се от двама ветеринарни лекари, един асистент и двама хващачи на кучета, заедно със своя мобилна ветеринарна амбулатория, успя да обработи общо 110 животни, от които 91 кучета и 16 котки бяха кастрирани, а 3 животни обезпаразитени. 


„Най-голям брой обработени животни са от квартал „Саранск“ – 34, като там се наблюдава концентрация на популацията на безстопанствени животни. Около центъра на града заловихме 16 кучета и котки, от площадката на промишлена зона Микроелектроника – 9 животни, около зала „Арена Ботевград“ – 5 броя и в района на автогарата – 4. Поради големия интерес, проявен от собствениците на животни и постигнатите добри резултати, предвиждаме проектът на територията на Община Ботевград да продължи и през есента на тази година.“ – заяви д-р Маргарита Чанкова, ръководител на проекти „Грижа за бездомните животни“ към „Четири лапи“. © FOUR PAWS

Кампанията е първа по рода си в Община Ботевград и е част от усилията на новата местна власт да приложи устойчиви практики за намаляване на броя на скитащите животни и изграждане на отговорно отношение у собствениците на домашни кучета и котки. По време на официалното представяне на кампанията от страна на кмета на Ботевград г-н Иван Гавалюгов и представители на „Четири лапи“ на среща с местната общественост и медиите бяха представени и резултатите от преброяването на безстопанствените кучета и котки в град Ботевград и намиращите се в непосредствена близост села, което международната организация извърши в края на м. април тази година. 


За периода на кастрационната кампания мобилната амбулатория на „Четири лапи“ беше разположена в двора на бившата ветеринарна лечебница в Ботевград, част от сградата на която беше любезно предоставена от Областната дирекция по безопасност на храните за следоперативно настаняване на животните.

 

Международната организация за защита на животните ще продължи кастрационните си проекти и занапред с общини, които проявяват желание за хуманно решаване на проблема с бездомните животни. 


печат